Viksund Båt A/S
Tekst: Erling Jensen
Viksund Båt A/S ble etablert i 1966 av Erling Viksund. Produksjonen startet i enkle lokaler i en sjø-bod i Sandviken i Bergen. Men etter kort tid flyttet virksomheten til mer egnede lokaliteter i Struss-hamn på Askøy.
Erling Viksunds idé var å bygge båter som var trygge og solide. Fine linjer fikk komme i annen rekke. Den første båten var en 25 fots snekke som fikk navnet Sabbcruiser. I 1967 introduserte han sin første "hyttebåt" på båtmessen Sjøen for alle i Oslo. Båten var verken blank, pen, eller med fancy linjer. Sånn sett hadde han et annet utgangspunkt enn datidens store norske båtprodusenter som Selco, Fjord og Alicraft. Disse var på denne tiden også blant Europas største båtprodusenter. Konkurrentene så med humør på denne oppkomlingen fra Vestlandet, som håndmalte båten sin siste natten før utstillingen åpnet, for at den skulle bli like blank som de andre båtene. Dette syntes kon-kurrentene var morsomt, og Viksund fikk mang et smil fra de forbipasserende konkurrentene. Etter messen hadde Erling Viksund solgt 25 båter, og nå var det ingen som lo lengre. Dette salget tilsvarte mer en ett års produksjon for Viksund på denne tiden!
Flere var skeptiske plastbåter, selv om de hadde blitt produsert helt siden begynnelsen av 1950-årene. Havarikonsulent Ragnar Berg uttalte til Bergens Tidende i 1967 at folk som begir seg til sjøs i plastbåter utsetter seg i mange tilfelle for betydelig risiko. Erling Viksund så rødt, og visste at glass-fiberarmert polyester var et utmerket båtmateriale. Med NRK til stede slapp han en plastbåt fra en fjelltopp. Båten suste utfor, dundret ned i vannet og spratt opp like hel. I tillegg gikk man løs på båten med en 12 kilos slegge. Endelig ble det bevist at Viksund-båtene tålte en trøkk.
Viksund 31 Goldfish kom på markedet i 1971. Motoren var en Volvo Penta MD 3 som ga 36 hk. Båten ble levert med ekstra jernkjøl og tomasters aluminiumsrigg. Samme år kom gjennombruddet for alvor med Viksund 25 Columbi. Bladet Sjøsports lesere kåret Viksund Columbi 25 til årets "grombåt", Arbeidstokken i Strusshamn talte 30 mann i 1971. I 1977 kom Viksund 660, i 1980 Viksund 880 Fron-tier, og i 1983 Viksund 990 Cruiser.
Ny fabrikk i Nord-Norge
Rødskjær utenfor Harstad ble det nye satsingsområdet. Viksund 31 Sjark ble den første moderne sjarkmodellen. Den fikk kraftigere motor, en 100 hk Sabb. Bare til Færøyene ble det solgt ca. 80 båter i løpet av et par år. Produksjonen på Rødskjær gikk snart på høygir og totalt hadde Viksund over 70 ansatte. I slutten av 1970-årene var Viksund Båt den største produsenten i Norge.
Konkurs
I slutten av 2008 permitterte Viksund ansatte da markedet ble svakere som følge av finanskrisen. Videre var det ikke mulig å selge fabriksbygningene i nedgangstidene og i februar innledet bedriften gjeldsforhandlinger med Norsk Modell og Formsenter AS, Viksund Båts største kreditor. Da det ikke var mulig å komme til enighet med den største kreditoren, ble selskapet slått konkurs sommeren 2009.
I kjølvannet av konkursen i Viksund Båt AS, gikk selskapets gründer Erling Viksund inn med ny kapital gjennom et annet selskap i Viksundgruppen Viksund Smallboat AS, og sammen med hans sønn Rune Viksunds andre selskap Viksund Yachts AS fujsjonerte de sammen til et nyetablert selskap: Viksund Boats AS.
Per oktober 2009 sysselsatte Viksund om lag ti ansatte og bygget tre ulike modeller: Viksund 320, Viksund 340 St Cruz og Viksund 360 St Cruz. I 2012 gikk Viksund Boats konkurs. Konkursboet ble overtatt av Askøy Båtsenter som så gikk konkurs i 2017.
Kilder: Båtliv juni 2007. Wikipedia. Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.