Stavanger Stenhuggerier
Tekst: Erling Jensen - februar 2024
Stavanger Stenhuggerier ble etablert 7. juni 1899 av brødrene Arne og Sven Haabeth, skipsreder Bendix Hansen m fl. Produksjonen foregikk på Eiane på sørsiden av Lysefjorden.
Bedriften produserte en betydelig mengde bygningsstein, kantstein, gatestein og gravsteiner. En del ble også ble eksportert til utlandet. De drev også et stenhuggeri i Øyfjord. I 1913 bygget de eget kraftverk på Eiane.
Sokkelen til Asbjørn Kloster-statuen ble levert av Stavanger Stenhuggerier. I perioden 1913 til 1916 leverte de stein til utbygging av Strandkaien. De leverte stein til blant andre Stavanger sykehus, Tollboden, Musikkpaviljongen og sokkeletasjen til Filmteatret. Også Haugesund rådhus fikk stein fra Stavanger Stenhuggerier. De leverte også synkestein til et demningsanlegg i Nederland.
Det gjalt å løsne granitten i blokker. Derfor kunne vi ikke gjøre bruk av dynamitt. Derimot sprengte vi med krutt. Disse salvene laget sprekker i fjellet, og så var det å gå i gang med meisel og hammer. Når blokkene så var brutt løs, var det å gå i gang med tilhogging etter bestemte mål. Fra bruddet ble blokkene transportert på trallebane til utskipingskai. Alt foregikk med håndmakt, så det var litt av et slit. Arbeidsvilkårene i Forsand var bra til å begynne med. Vi jobbet fra klokken 7 til 18 med pauser både til frokost, middag og kaffe, Men etter noen år begynte bruddet å gå dårlig, og da ble vi betalt under tariffen og sagt opp på kort varsel, fortalte Anker Jansen til Rogalands Avis i 1974.
Stavanger Stenhuggerier ble lagt ned i 1952.
Kilder: Rogalands Avis. Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioteket.
Til hovedsiden