Stavanger Fornøielsespark

Stavanger Fornøielsespark da den lå i i Schancheholen. Foto: Mette Ellingsen.
Stavanger Fornøielsespark da den lå i i Schancheholen. Foto: Mette Ellingsen.

Tekst: Erling Jensen
Ernst Rundquist startet sitt første tivoli i Stavanger ved badeplassen Gamlingen. 29. april 1939 åpnet fornøyelsesparken i Schancheholen. I 1947 flyttet den til Bjergsted.

Av artister var det særlig Miss Quincey som imponerte. Hun stupte fra stor høyde, 25 meter, og ned i en balje. Før dette hadde svensken i flere år drevet en ambulerende fornøyelsespark. 29. april 1939 åpnet fornøyelsesparken i Schancheholen. Det ble oppført mange bygninger til forskjellig bruk, blant annet akvarium med 1500 fisk og krypdyr. Også en krokodille fantes i fornøyelsesparken. Dessuten var der kafé, pølseboder og overbygd danseplan.

Underholdningen gjestene fikk var variert. Her var lynlotteri og lykkehjul, her var hypnotisører og tryllekunstnere. Lykkehjulet ble betjent av den 16 år gamle Ada Grødeland, også kjent som tante Ada. Her var friluftsscene og teater. Stavanger Byorkester med Gunnar Knudsen som dirigent holdt flere konserter. I 1942 ble Torvald Tus skuespill Gamlefrøkna på Sele fremført. Og kanskje var det nettopp i krigsårene parken hadde størst misjon for triste sjeler. Parken var et trekkplaster for folk som var sultne på underholdning. Området i Schancheholen ble i 1948 kjøpt av Idrettslaget Viking og fikk navnet Vikingparken.

Stavanger Fornøielsespark ble flyttet til Bjergsted i 1947. Her stupte den svenske Anita Kittner fra 25 meter og ned i et kar som kun var tre meter i diameter og halvannen meter dypt. Hun omkom senere i København da hun under et stup traff kanten av karet. Den verdensberømte barnesopranen Anna Marie Alberghetti sang også. Hun sang de mest halsbrekkende koloraturarier av blant annet Donizetti og Mozart. Det berømte guttekoret Wiener Sängerknaben var også blant de mange artister som opptrådte. Koret har eksistert helt siden 1498, og er et av de mest kjente guttekorene i verden.

Ernst Rundquist var født i Kristianstad i Sverige. I 1927 giftet han seg med Gunvor Ottersen. Han døde i Stavanger 13. januar 1951, 55 år gammel. Han høstet mange lovord for sin måte å drive parken på. Han var kjent for å holde et høyt nivå på den underholdning han tilbød publikum. I en nekrolog etter hans død ble han omtalt på følgende måte:

....det som preget ham var hans varme glede og hjertelag, hans evne til å forstå og omgås alle slags mennesker og hans absolutte redelighet,... alt som vi kan samle i ordet sjarme: humoren, rundhånd-heten, den ukonvensjonelle holdning som bare spør etter kvalitet hos medmennesker. Fantasien og pågangsmotet. Og smilet.

I sommersesongen fortsatte Gunvor Rundquist med ambulerende tivoli rundt om i landet helt til hun døde 31. januar 1963.

Kilde: Diverse aviser og publikasjoner hos Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden