Stavanger brannstasjon

Foto: Stavanger byarkiv.
Foto: Stavanger byarkiv.

Tekst: Erling Jensen - oktober 2024
Stavanger brannstasjon i Lagårdsveien 32 ble innviet 18. desember 1956. Fasaden var 64 meter lang og slangetårnet 24 meter høyt. Bygget kostet 3 550 000 kroner og ble tegnet av byarkitekt Jan Jæger.

Presis kl. 15:00 satte sirenehylene inn og brannbilene med "gallakledd" mannskap kjørte ut fra den gamle stasjonen i Kongsgata 6 i kortesje rundt Breiavatnet. Langs ruten gjennom byen og ut på Lagårdsveien vinket folk farvel.

L-BV11 på vei til den nye brannstsjonen. Foto: Stavanger byarkiv.
L-BV11 på vei til den nye brannstsjonen. Foto: Stavanger byarkiv.

Tidlig i 1930-årene hadde Stavanger kommune planer om å bygge ny brannstasjon på Nytorget, der hvor politikammeret senere kom. 26. juni 1946 vedtok Stavanger formannskap å bygge brann-stasjonen på Lagårdsveien. I 1951 opphevet de sitt eget forslag og bestemte at brannstasjonen istedet skulle bygges på Sven Oftedals plass i Kongsteinsgata 6. 24. september 1951 vedtok bystyret igjen at brannstasjonen skulle ligge på Lagårdsveien.

Tegningen var klar i 1953 og tegnet av byarkitekt Jan Jæger.
Tegningen var klar i 1953 og tegnet av byarkitekt Jan Jæger.

Den nye brannstasjonen på Lagårdsveien var planlagt med en mannskapsstyrke på 72 mann, og besto av flg. avdelinger: Vognhall, alarmsentral, verksteder, kontor for administrasjonen, under-visnings- og øvelsesrom, lagerrom, mannskapsrom, rom for befalet, garasje for lastebiler, rom for tekniske installasjoner, toaletter og rom for renhold og garderober.

Stasjonen var delt inn i fire hovedelementer. Vognhallen langs Lagårdsveien i to etasjer med mann-skapsrom i annen etasje, videre administrasjonsfløyen med front mot Amtmannsmauet i tre etasjer. De inneholdt hall, trapper, alarmsentralen med branntelegraf og hvileavdeling for mannskap, kontorene for administrasjonen og undervisningsrom og røkvernavdeling. 

En tredje blokk var plassert lenger nede i Amtmannsmauet med gymnastikkfløy og mannskapsgarde-rober og bad. Gymnastikksalen lå i annen etasje. Den fjerde hovedbygningen ga plass til øvelses- og slangetårn, med verksteder og lager i underetasjen og kjelleren.

Brannbil L-BV 4. Foto: Stavanger byarkiv.
Brannbil L-BV 4. Foto: Stavanger byarkiv.

Planen var å åpne den nye stasjonen i oktober, men en byggestreik gjorde at det måtte utsettes. Den første utrykningen skjedde julaften 1956 kl. 8:47. En gryte med smult hadde tatt fyr i et hus i Støperi-gata i Østre bydel.

8. desember 2021 ble Schancheholen brannstasjon tatt i bruk, og 13. mars 2023 ble brannstasjonen på Lagårdsveien forlatt for godt. Varmen brannstasjon ble offisielt åpnet 1. juni 2023 i Breivikveien 14 i Storhaug bydel. 

I 2008 uttalte byantikvar Anne Merethe Skogland at brannstasjonen burde bli bevart for ettertiden. "Bygningen er fra 1956, og er et verneverdig institusjonsbygg fra etterkrigstiden". 

Det er bestemt at brannstasjonen på Lagårdsveien blir revet i 2025.

Kilder: Rogalands Avis. Stavanger Aftenblad. Stavanger byarkiv.

Til hovedsiden