St. Petri skole

St. Petri skole. Foto: Stavanger byakiv.
St. Petri skole. Foto: Stavanger byakiv.

Tekst: Erling Jensen - september 2024
St. Petri skole lå på Nytorget i Stavanger. Skolen åpnet i 1856 og eksisterte fram til 1935.

I november 1845 gikk fire snekkermestere i byen sammen om å reise Møbelmagasinet, en stor to-etasjes trebygning for produksjon og salg av møbler. Dette tiltaket ble ikke vellykket, og i 1856 kjøpte Stavanger kommune bygningen for 8000 kroner og bygget den om til St. Petri skole. Med årene ble lokalene for små, og i 1877 ble skolen utvidet med en ny to-etasjes trebygning i Bergelandsgata. I 1893 ble gymnasikksal og sløydlokale bygget.

Af Bykassen udredes et Beløb af 120 Spd. til Indhegning af en Tumleplads paa Hospitalsmarken for Skolen i Møbelmagazinet og bemydiges Skolekommissionen til at anvende Beløbet paa hensigts-mæssigste Maade.
(Stavanger Amtstidende og Adresseavis, 27. september 1858).

I en periode hadde skolen 28 klasser med ca. 1000 elever. I 1935 var det 14 klasser og ca. 400 elever. Under store protester fra elevenes foreldre ble skolen ble nedlagt 1. juli 1935. Da Amtssykehuset ble revet i 1937 for å gi plass til dagens Tinghus, flyttet politiet inn i gamle St. Petri skole. Det kom også forslag om å bruke bygningene som brannstasjon.

1. klasse i 1900. Kilde: Gløtt inn i skolens historie.
1. klasse i 1900. Kilde: Gløtt inn i skolens historie.

Bygningene ble revet i 1960, og nytt politikammer ble reist på tomten. Det nye politikammeret ble tatt i bruk i 1962.

Tidligere skoleinspektør P. Ree Pedersen var i barndommen elev ved St. Petri skole. I forbindelse med at skolen ble revet i 1960 ble han interjuvet av Stavanger Aftenblad:
Skolen står i minnet som en koselig skole med greie lærere. Det var en egen stemning på Petri: Den gamle skipsklokken ved utbygget som ringte timene inn og ut. Pedellen som kom med koksbøttene og skulle legge i ovnen. Sangsalen med hvelvet tak i andre etasje, lærer Eielsen som spilte orgel og lærte oss å synge. Men det var ikke alltid vellyd som runget i sangsalen. I min tid ble den nemlig også brukt som prylerom. Det gjorde alltid et forferdelig inntrykk på elevene når det var avstraffelse på sangsalen. Slike minner setter seg fast.

Kilder: Stavanger Aftenblad. Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden