Kopervik sykehus
Tekst: Erling Jensen - desember 2024
Sykehuset åpnet i desember 1924 i Torfæusgate 15 i Kopervik.
Det var eid og drevet av Kopervik Sanitetsforening som ble stiftet
10. februar 1914.
Huset ble gitt i gave til Kopervik Sanitetsforening fra distriktslege Christian Nikolay Paus og hans kone Aagot Marie på hans 60-års dag, 2. februar 1924. Paus døde av hjerneblødning fem måneder senere. Sykehuset ble også omtalt som Kopervik Sanitetsforenings Sykehus.
Mange av pasientene var tilreisende fiskere og sjøfolk, flere av dem var utlendinger. Særlig under sildefisket var behovet stort for et behandlingstilbud i Kopervik. I bygningen var det også fødestue fram til ca. 1960.
Det første tilbygget ble reist i 1930, og man fikk nå egen avdeling for tuberkulose-pasienter. Denne ble lagt ned i 1951. Under 2. verdenskrig var kjelleretasjen i bruk for difteripasienter. I 1953 ble det innredet diagnosestasjon i kjelleren.
Et nytt tilbygg ble påbegynt i august 1968, og selve råbygget sto ferdig i januar 1970. Bygget hadde en brutto gulvflate på 550 kvm. og var på tre etasjer. Dessuten var det halv kjeller med tilfluktsrom. Tilbygget ble tegnet av arkitekt Einar Wathne, Kopervik. Finansieringen ble skaffet ved hjelp av basarer, utlodninger, kronerullinger og andre former for inntektsbringende tiltak gjennom flere år.
Den nye fløyen fikk 16 senger, fordelt på fire enerom og seks dobbeltrom. I første etasje var det kontor for lege, oversøster og helsesøster, samt resepsjon. Det ble også plass til spedbarnskontroll, helserom og venterom. Kopervik sykehus hadde nå plass til 34 pasienter.
Kopervik sykehus ble endelig nedlagt i 1970. Grunnet sykehusreformen av samme år. Da ble det omgjort til Kopervik sykehjem som var i full drift til slutten av 1980-årene.
Kilde: Helter i hvitt - Historien om sykehus og helseforetak i Rogaland, Erling Jensen, Allmennforlaget 2024.