Engwall Pahr-Iversen
Tekst: Erling Jensen - januar 2024.
Engwall Marin Pahr-Iversen ble født 27. mars 1944 i Stavanger. Han er kjent som journalist, lokal-historiker og programleder.
Hans foreldre var Ovalda Lura og Ottar Pahr-Iversen. Faren jobbet på Felleskjøpet, moren drev brodeributikk.
Engwall vokste opp i Hillevågsveien 79 sammen med foreldre og den eldre broren Kjell. Guttene vokste opp i et baptistisk hjem hvor bøker og musikk sto sentralt. Brødrene var svært knyttet til hverandre, Kjell lærte den sju år yngre broren blant annet å sykle og svømme. Guttene måtte klare seg selv. Foreldrene deres, som alle andre, var opptatt med å jobbe. At de skulle følges på trening i fotball og friidrett eller andre fritidsinteresser, ville brødrene sett på som flaut og fullstendig utenkelig.
Engwall tok eksamen ved det første kullet ved Norsk journalisthøgskole i 1966. Siden har han vært knyttet til ulike typer medier og innehatt ulike redaksjonelle funksjoner. Han var ansatt i Rogalands Avis fra 1964 til 1971 som journalist og nattredaktør, og gikk deretter over til Vestfold Arbeiderblad hvor han var ansvarlig redaktør frem til 1978.
I 1978 reiste han tilbake til hjembyen og Hillevåg og begynte i ny jobb som ansvarlig redaktør i sin gamle arbeidsplass Rogalands Avis.
Fra 1992 til 2008 jobbet Engwall hos NRK Rogaland som programleder. Han har vært foreleser ved nordiske mediekongresser og skrevet rundt 25 bøker med lokalhistorisk utgangspunkt. Han har også mange revymonologer. I tillegg er han han dyktig byguide.
Engwall Pahr-Iversen har undervist i journalistikk ved MI, og gjort mediepolitiske utredninger både for Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune. I en treårsperiode var han formann i Rogaland og Agder Redaktørforening.
I 1970- og 1980-årene spilte han en sentral rolle i A-pressens overgang til "Ny teknikk", og ble ofte brukt som foreleser på nasjonale og skandinaviske avissamlinger om temaer som redaksjonell organisering og redaksjonelt-teknisk samarbeid.
Engwall bor på Byhaugen sammen med sin kone Ellen Margrethe.
Kilder: Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioteket. Stavanger Aftenblad.