Baades gateBaades gate
går fra Nedre Holmegate i nordlig retning til Havneringen. Gata ble anlagt etter den store bybrannen i 1860. Den gang gikk gaten under navnet Baadegaden. Gata har sitt navn etter skipper og handelsborger Hans Jacob Baade som ble født i Stavanger i 1802.

Det fantes mange former for handelsvirksomhet i denne gata, blant annet grossistfirma. Det har også vært hotell/pensjonatdrift i nr. 1, 4, 6, 8 og 10. Hans P. Forgaard drev Rogalands hotel i nr. 1. Fru Eeg Larsens hotel var i nr. 4. Torbjørnsens hotel var i nr. 6. Karine Skjelsnæs som ble født i Hjelmeland i 1854 står oppført som hotell- eierske i nr. 8 både i 1900- og 1910-tellingen.

I en årrekke ble det drevet hotellvirksomhet i det lille hjørnehuset i Baades gate nr. 10. I begynnelsen av 1900-tallet finner vi Daniel Pundsnæs hotel som ble drevet av ekteparet Daniel og Oliane Pundsnæs. I 1919 åpnet Dahle Hotel som ble drevet av Johannes Dahle. I 1922  la Dahle Hotel ned driften og inventaret ble solgt på auksjon. Samme år etablerte Inga Helganes Rygjaheimen Hotel. Dette ble drevet til Olaf og Alette Carlsen som overtok lokalene og etablerte Skansens Café og Pensjonat.


Det har nok blitt fraktet mange varer inn og ut av denne døren gjennom tidene.

Foto: Erling Jensen


Annonse i Stavanger Aftenblad 3. desember 1909.


Annonse i Stavanger Aftenblad 26. april 1915.

2018©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com1