Misjonsskipet Paulus

Misjonsskipet Paulus ved "Kranen" i Stavanger i 1885. Foto: Det Norske Misjonsselskap
Norges første jernseilskip ble bygd i Stavanger, nærmere bestemt Spilderhaugviken i østre bydel. Det var Det Norske Misjonsselskab som kontraherte skipet som var på  533 bruttotonn. Skipet sto klar for sjøsetting 1. april 1885 og ble bygd ved Stavanger Støberi & Dok.


Misjonsskipet Paulus på misjonærreise i 1887. Foto: Det Norske Misjonsselskap

Arbeiderne ved
Stavanger Støberi & Dok fulgte spent med da skipet skulle sjøsettes. Spenningen var stor, hvordan ville skipet ta vannet? Selv om det var surt og kaldt denne onsdagen, var det møtt opp mange tilskuere. Ved Møllehaugen og Fugellimarken betraktet tilskuerne det vakre skipet. Misjonsselskapets hovedstyre, verftets ledelse,  skipsstyret og flere andre kjente misjonsvenner samlet seg på bryggen.

Paulus var en vakker bark med en staselig gallionsfigur under baugspydet, skåret ut etter Berthel Thorvaldsens berømte bilde av apostelen Paulus. Gallionsfiguren ble tolket som skipets sjel og skulle bringe med seg lykke og hell. Paulus gjorde seks langturer til Sør Afrika og Madagaskar. Det var nok ikke bare lykke man opplevde på disse turene i all slags vær. I 1897 ble Paulus solgt til Mexico og skiftet navn til Yucatan. Da var det også slutt på hellet, og skipet sank.

2017©Erling Jensen


Til hovedsiden

De syv hav - Maritimt forum

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com