Kafé International


Kirkegata 36 i 1981. Foto: Stavanger Byarkiv.

Tekst: Erling Jensen
Kafé International lå i Kirkegata 36 i Stavanger, og ble etablert av Samvirkende Fagforeninger i april 1917 som avholdskafé og biljardsalong. Det var kino i første etasje og kafé i annen etasje.


I 1920-årene var Kafé International et uformelt møtested for arbeiderungdommen. Det har vært en del navne- endringer opp gjennom årene. Kafé International ble endret til Restaurant Inter i 1956, og på et senere tidspunkt Inter Dancing. I 1976 ble en veteranbil heist opp og fraktet inn vinduet i annen etasje. En del av bilen ble brukt som bar. Det nye navnet på restauranten ble Veteranen. I 1984 overtok Terje Vallestad driften, og stedet fikk navnet Club Siddis og Pernille. I 1986 ble stedet nyåpnet med navnet Restaurant Henrik i første etasje, og Pernille cafeteria i annen etasje.

Navnet Inter var imidlertid det som kjennetegnet stedet og som ble mest brukt. En rekke personer har vært involvert i driften av Inter; Per Haaland, Olaf Haagensen Walmsnæss, Harald A. Hansen, Finn Thomassen og Dag Finn Børve.

Annonse fra 1950

I januar 1973 hadde The Hillbillies premiere på Inter. Stedet var da nyåpnet og drevet av Restaurantdrift A/S med Finn Thomassen som daglig leder.

Inter var en populær danseplass, og mange ulike orkester spilte her, blant andre Bjørn Helges Danceband,
Anton å di og Blå Mix & Co. Inter var i drift til 1994. Siden har lokalitetene vært leid ut til diverse restauranter som Vietnam Restaurant, Valentinos, Ristorante La Vechia Roma, Konsept, Opera osv. 29. september 2017 åpnet utestedet Påfyll.

I 2017 ble romanen Charles – Et sjømannsliv utgitt. I boken blir blant annet det røffe restaurant-miljøet i Stavanger i 1970-årene beskrevet. Inter ble brukt som modell, og blir i boken omtalt som Restaurant Timian.

Mer informasjon om Inter finner man i boken Skaal Stavanger!


2018©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com