Bjørn Helge Johnsen
(1944–2000)


Bjørn Helge Johnsen ble født 20. april 1944. Han vokste opp i Taugata 10 på Storhaug i Stavanger og gikk på Nylund skole. Han var mest kjent under kallenavnet "Bjellebøen", og trekkspillet var hans følgesvenn.

Bildet viser Bjørn Helge som 14-åring i 1958 da han gikk på Nylund skole.

Etter at Bjørn Helge var ferdig på Nylund skole begynte han på Framhaldskolen. Som 16-åring fikk han motorsykkel av foreldrene, og sammen med en kompis reiste de på telttur til Kristiansand. Da han bodde i Taugata drev han med brevduer. Bjørn Helge gikk i lære hos Larsen & Mortensen og arbeidet senere som dreier. Han begynte på Rosenberg og senere seilte han som reisereparatør. Han var på noen av båtene til Sigval Bergesen d.e.

Bjørn Helge bodde en periode i Hillevåg, i Bjålandsgata. Han bodde også på Hommersåk, i Eskemyrveien 19. Bjørn Helge var gift en gang i 1960-årene, og bodde da på Høyehaugen som ligger mellom Gabba på Tasta og avkjørselen til Randaberg. I de senere årene bodde han i Fjellsmauet og i Gamle Stavanger.


Jeg ble kjent med Bjørn Helge på utestedet Inter på slutten av 1970-årene. Vi brukte aldri fornavnet hans, han ble kun kalt for Bjellebøen. Trekkspillet var hans følgesvenn, og han spilte gladelig til dans, men kun når det passet ham. Ja for Bjørn Helge visste hva han ville, og hadde sine bestemte meninger. Han kunne både være sta og sur, men som oftest hadde han et godt humør og sin egen sans for humor. I denne perioden fikk jeg høre at Bjørn Helge hadde arbeidet som fangevokter.

Bjørn Helge begynte tidlig å spille. Tidlig i tenårene ble det dannet et band som kalte seg Moonlight. Det var Bjørn Helge på trekkspill, Gunnar Block Johnsen på gitar og Time på slagverk.

Bildet viser Erling Jensen og Bjørn Helge Johnsen i begynnelsen av 1990-årene.

Bjørn Helge spilte også keyboard. I slutten av 1960-årene spilte han sammen med Gunnar Engen (bass), Bjørn Thorsen (trommer), Valen (vokal) og Moberg (gitar). Bjørn Helge spilte i mange sammenhenger på utestedene Ambassadør, Krokodillen, Inter, Skipperstuen m. fl. I 1960-årene spilte han en periode i The Starfighters. Han var med på den første singelen som ble gitt ut i 1966. Besetningen var: Willy Abrahamsen, Bjørn Helge Johnsen, Alf Gjesdal og Knudt Robberstad.

I slutten av 1980-årene dannet han sitt eget orkester som fikk navnet Bjørn Helges Danseband. Medlemmene besto av Bjørn Helge Johnsen (trekkspill), Richard Hoel (vokal), Rolf Strøm (trommer), Bernt Arild Olsen (bass) og Jan Egil Selbach (gitar). Bandet hadde faste spillinger på Inter i Kirkegata 36. I 1990 var Bjørn Helges danseband i studio for å spille inn en musikkassett. Kassetten ble spilt inn i Lydkompaniet i Sandnes og utgitt i 1000 eksemplarer.


Fra venstre: Bernt Harr-Olsen, Bjørn Helge Johnsen, Richard Hoel og Rolf Strøm.


Bjørn Helge Johnsen på Inter.

Bjørn Helge døde på sykehuset i 2000 av kreft, 56 år gammel. Han etterlot seg to barn. Det ble holdt en minne- stund i underetasjen på Korvetten hvor blant andre Reidar Larsen spilte.
Bjørn Helge Johnsen er gravlagt på Lagård gravlund.

2019©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com