Mine fritidsbåter

Jeg har hatt mange fritidsbåter i mitt liv, men dessverre har jeg kun bilder og informasjon om noen få av dem. Her følger noen bilder og historier fra båtlivet. 


Den første båten kjøpte jeg i 1966, da var jeg ti år gammel. Arbeid som ærendsgutt og avisruter med Stavanger Aftenblad ga meg nok penger til å kjøpe robåten som lå inne i en hage i Hjelmelandsgata. Båten lå helt innerst i Hillevågsvatnet. Om sommeren ble den slept til Idsøe hvor familien hadde hytte.


I 1984 kjøpte jeg en robåtlignende båt med motor. Den sprakk under et slep, og endte sine dager ved slippen til Hillevåg Båtforening ved Hetlandskaien.


Skagerak 21 med Volvo innenbords-motor. Kjøpte båten i 1986 og brukte den for det meste til å pendle mellom Stavanger og Idsøe.I 1990 kjøpte jeg en plattgatter på 31 fot. Den ble plassert på gårdsplassen i huset jeg leide. Naboene på Randaberg likte tydeligvis ikke båter, så den ble solgt og fjernet.

Det var selvfølgelig ikke kongesjaluppen Stjernen som bildet viser, det er kun et illustrasjonsfoto. Man har da ikke blått blod...Lykkens prøve
kjøpte jeg i Sandnes i begynnelsen av 1990-årene. Det var en 34 fots seilskøyte som var bygget i 1960-årene på sørlandet. Motoren var en 22hk Saab Diesel.


Jeg forsto først da faenskapet var kommet på land hvor mye arbeid jeg hadde i vente. Bildet er tatt på slippen i Hillevågsvatnet.


Økonomien var ikke helt på topp på den tiden, så etter båtkjøpet var jeg blakk. Jeg hadde ikke råd til regntøy, men en bossekk gjorde samme nytten :-)

Ved en anledning kom det sigende en båt i millionsklassen ved siden av meg. Det feststemte mannskapet brølte: kor mye har du betalt for den driden? Lekk ann møje? osv. Jeg gadd ikke, og svarte: I don´t understand, I am from Polen. Da lot de meg i fred og cruiset videre med båten som nok var eid av banken.

Båten ble senere solgt til en venn som hadde en svigerfar som var båtbygger. Den ble flott restaurert og havnet til slutt i Møre og Romsdal eller en eller annen plass nordover.


Joda, jeg har hatt jolle også...


Alstein var en kommedalsbåt som tidligere ble brukt som fiskebåt i Kverneviks-området. Den ble bygd i 1956 og var 26 fot. Motoren var en BMC 66 HK diesel. De senere årene ble den brukt som fritidsbåt, og hadde tilhold i Svankevigå. Alstein ble senket i 2014.


Alstein ble kjøpt i 2009 og trengte en skikkelig båtpuss + innredning.


Alstein ble tatt på land og plassert hjemme på gårdsplassen. Etter en tid så den noenlunde grei ut.


Tøffingen var 29 fot og ble kjøpt i 2011. Motoren var en 36 hk BMC. Jeg hadde nå to trebåter med alt det helvete som følger med...


Tøffingen var en grei båt bortsett fra gearet som ikke virket skikkelig. Det var nesten ikke respons når jeg slo revers. Det ble mange nervepirrende episoder når jeg skulle legge til kai. Etter at jeg la inn flg. annonse i 2012 ble båten solgt:

Båten selges rimelig til "hobbyelektriker" eller andre med evner utover det normale. Det er også en fordel om du liker å få elektrisk støt. Dynamoen lader ikke, og startmotoren som kun er et år gammel klikker. Og klikker gjør også jeg snart, derfor selges båten mens jeg ennå er med mine fulle fem.


Draco Flyfish 25 fot 1977 mod. Motoren var en bensintørst utenbords Mercury 200 hk.
En utrolig dårlig sjøbåt som best egnet seg i Breiavatnet i rolig vær.


Innredningen var grei, men det var også det eneste positive. Båten ble solgt og havnet på Bokn.


Second Life var en Polar 25 1978 mod. som ble kjøpt i Skjoldastraumen i 2015. En god båt som tålte mye juling over Boknafjorden. Maskinen var en Perkins 49 hk. Båten ble solgt i 2018 til Skudeneshavn.

Florry kjøpte jeg i Bergen i 2016. Det er en Wiking 28 med Perkins 220 hk motor. Den har hjemmehavn i Kopervik.

Florry har egen hjemmeside som du kan se her.

Jeg har aldri eid nye og flotte båter, men jeg har vært- og er ofte på sjøen. Det er det viktigste for meg :-)

Denne siden vil bli oppdatert etter hvert med flere historier, så husk å komme tilbake.


Relaterte lenker: Båtforeninger i Rogaland.
Den gangen eg lurte døden.


2019©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com