Florry
Kallesignal: LA3280

Oppdatert: 31. juli 2019.


Florry i hjemmehavnen. Foto: Erling Jensen.

Florry er en Wiking 28 1980 mod. med hjemmehavn i Kopervik. Motoren er en Perkins 220hk 1990 mod. Båten ble kjøpt i januar 2016, og hadde da for det meste ligget ved kai siden 2000.

Historikk Florry
1980: Ukjent eier.
1987: Svein Martinsen kjøpte båten av Thor Bråthen i Fredrikstad. Den fikk navnet Florry som er hentet fra en bok som ble utgitt i 1940-årene.
1990: Motoren som var en Ford Saab turbodiesel ble byttet ut mot en Perkins 220hk. Samme året ble det montert hardtop.
1996: Båten ble via NorCargo sendt til Bergen og fikk ny eier.
2000: Båten ble kjøpt av Oddvar Mjelde, Bergen.
2016: 26. januar kjøpte Erling Jensen båten av Oddvar Mjelde. Båten ble hentet 3. februar og gikk for egen motor fra Bergen til Kopervik i 9 kuldegrader, uten varme i båten. Jeg rotet meg vekk på vestsiden av Stord, og måtte overnatte. Takket være lange underbukser og 22 T-lys lever jeg enda. Da jeg etter noen dager var opptint, ble det umiddelbart montert ny Refleks danskebysse som ble kjøpt i Egersund. 18 000,- inkludert dagtank.

I 2016 ble det skiftet dieselfilter og vannutskiller. Ny vinduviskermotor babord side. Ny Simrad VHF m/antenne. Nytt horn. Nye lufteventiler på dekk. Nye madrasser forut.
Nytt sete babord side. Skipperen ble lei av toalettet med sine stadige lekkasjer, og kastet dritten på sjøen. Det ble erstattet med Porta Potti, enkelt og greit.

I 2017 tok skipperen VHF-kurs og fikk tildelt kallesignalet LA3280 :-)
I mai var Florry en tur på slippen og fikk ny bunnsmøring og nye sinkanoder. De brune stripene ble erstattet med marineblå striper.

I 2018 ble det montert ny propell.

2019: Florry fikk ny kalesje fra Sandnes Maritime Sysenter som gjorde en glimrende jobb. Nytt elektrisk toalett med kvern ble montert.Turer 2019
Årets første tur var i februar. Kopervik-Stavanger-Kopervik. Overskyet og 7-8 varmegrader.

I juli reiste Olemann og Erling med Florry fra Kopervik mot Sjernarøy og videre til Sand og Sauda. Turen blir husket som den gang da dregg og ankerkjetting forsvant i Sandsfjorden. Se film fra turen her.

I slutten av juli dro 1. styrmann Åse og Erling avgårde mot Hardangerfjorden. Vi var innom Onarheim og lå et døgn der før vi dro videre og endte opp i Norheimsund. Her var det en flott gjestehavn med alt en kan ønske seg av fasiliteter.

På hjemveien lå vi et døgn i Våge på Tysnes, og senere Langevåg på Bømlo. Begge disse plassene kan anbefales.


I Langevåg var det fjære :-)


I Hardangerfjorden passerte vi den 194, 88 fot lange yachten Vive la Vie.

The big bang in 2018
2018 ble et mørkt kapittel for Florry. Grunnstøting i tett tåke gjorde at båten tilbrakte det meste av våren og sommeren på verksted. Det positive var at jeg ble kjent med grunnen Storboen (59°15'26.6"N 5°21'4.0"E), og at båten fikk ny propell, aksling og ror.

Turer 2017
7–11. april lå vi på Ombo, årets første overnatting. Takk Gud for nær kroppsvarme...

April/mai 2017 ble det tur i en uke med nydelig vær med mye sol og nesten vindstille. Kopervik - Stavanger - Helgøysund - Jelsa - Skartveit - Eriksholmen - Skjoldastraumen - Hervik - Haugesund - Kopervik. Her vil jeg trekke fram Eriksholmen, en fantastisk plass hvor til og med de små detaljene imponerte.

24 - 27. mai ble det igjen en fin tur til Eriksholmen. Mannskapet fra Sjøskvett sørget for musikk og underholdning. Vi fikk også anledning til å ta en spasertur til Sjernarøy kirke som ble bygd på begynnelsen av 1600-tallet.


Turer 2016
Påsken 2016 lå vi på gjestebryggen på Ombo. Plutselig sto vannspruten inn i båten, bunnventilen som var koplet til septiktanken røk. Jeg vurderte en stund å kjøre båten på land før den sank, men med et tørkehåndkle klarte jeg å stanse den verste vanninnstrømmingen. Etter en uke med lite søvn fikk vi endelig båten på slipp og ny bunnventil ble montert.

Juli 2016 reiste Florry på tur nordover. Kopervik-Haugesund-Kulleseidkanalen-Leirvik-Onarheim. Vi var tre båter som reiste sammen, og de andre to var Steel Queen og Toma, begge fra Stavanger. Kulleseidkanalen gjestehavn var en flott plass som kan anbefales. Her fikk vi også oppleve Vamp som hadde konsert ved bryggekanten. Etter ti dager på sjøen tok vi turen hjemover mens vi sang I am singing in the rain...

August 2016 tok vi turen til Sauda. Gjestebryggen tok i mot oss med åpne armer, og her var alt godt tilrettelagt. Anbefales :-)

Wifi
De fleste gjestehavnene i dag reklamerer med at de tilbyr gjestene wifi. Som regel er dekningen så dårlig at nettet er ubrukelig. Av alle plasser vi har vært er det kun på Våge i Tysnes at nettet er tilfredsstillende.

Om Wiking 28
Ca. 1800 båter ble produsert ved fabrikken i Arendal fram til 1984 da verftet brant ned. Videreutviklingen fikk navnet Wiking 880, og dernest Fjord 880 da Wikingboat kjøpte Fjord. Siden ble båten videreutviklet til Fjord 930 AC. Wiking 28 var den aller første serieproduserte båten med konseptet stor akterkabin og en noe mindre forkabin. Båten vakte stor oppsikt på slutten av 1970-årene da den ble vist for fagpressen. Konstruktøren Alf Jensen gjorde en genistrek ved å utnytte båten best der den er bredest, nettopp akterut. Resultatet var at man fikk en akterkabin som fortsatt savner sidestykke hva størrelse angår på en 28-foter. Et annet faktum er at taket på akterkabinen gjør nytte som et gedigent soldekk. Også under gange. Når kalesjen er oppe har man i realiteten tre adskilte kabiner i båten.

I forkabinen finnes det et stort klesskap med kurvskuffer og hengeskap. Båten har en varmtvannsbereder på 50 liter. Den har
to dieseltanker á 180 liter. Båten er meget sidestabil, og er ikke følsom for motsjø. Baugpropellen på Florry virker ikke, så båten kan være vanskelig å manøvrere under spesielle forhold. Så om du treffer Florry i sidevind og ustabile strømninger i vannet, så styr unna, eller hopp på sjøen ;-)

Dimensjoner
Lengde: 8,66 m. Bredde: 3,15 m. Dyptgående 0,80 m. Høyde forkabin: 1,85 m. Høyde akterkabin; 1,80 m. Høyde toalettrom: 1,85 m. Fribord: 1,20 m.Florry ved Oljemuseet i Stavanger. Foto: Erling Jensen


Eriksholmen 5. mai 2017. Foto: Erling Jensen


Sauda 15. august 2016. Foto: Åse Irene Strøm


Toma, Steel Queen og Florry på Onarheim 24. juli 2016. Foto: Erling Jensen


Onarheim 24. juli 2016. Bitti, Kenneth og Magne nyter godværet. Foto: Erling Jensen


Jelsa 12. juni 2016. Foto: Erling Jensen


Nedstrand 23. mars 2016. Foto: Erling Jensen


Slipping i Avaldsnes Båtforening og montering av ny bunnventil. Foto: Erling Jensen


1. styrmann Åse. Foto: Erling Jensen


2019©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com