Storhaug skole


Foto: Erling Jensen

Storhaug skole er den første store folkeskole som ble bygd av Stavanger kommune. Skolen skulle egentlig båret navnet Opheim skole. Også navnene Bergelands skole og Hetlands skole ble foreslått. Da skolen sto ferdig til bruk 5. september 1902 hadde den plass til 869 elever som var fordelt på 22 klasserom.

Skolen ble tegnet av avdelingsingeniør Hans L. Juell og var den første skolen som ble bygd i mur. Det var murmester M. Mortensen som var ansvarlig for det utvendige byggearbeidet, og byggmester Øgreid sto for innredningen.



Kvelden den 11. april 1940 ble et engelsk bombefly av typen Vickers Wellington skutt i brann av det tyske luftvernartilleriet på Varden og Våland. Som en lysende ildfakkel styrtet det brennende flyet ned mot Storhaug og sneiet bort i skolen og flere bolighus, som straks tok fyr.

Skolen brant ned, sammen med Jelsagata 16, 18 og 21, Opheimsgata 29 og 32 og Sandeidgata 31. Andre hus fikk mindre skader. Det var ingen elever på skolen,
men de seks britene ombord i flyet døde. Tre av beboerne i
Opheimsgata 29 døde
av skadene de fikk. Det var
Jenny Kavli (50 år) og søskenparet Signe Hognestad
(30 år) og Anton Hognestad (28 år). Mange ble såret, flere av dem alvorlig. Ni av disse ble fraktet til nødhjelpstasjonen i Døves Hus. Fem av dem var alvorlig skadd og ble sendt til Stavanger sykehus etter å ha fått en midlertidig forbinding.

Vickers Wellington fly.

Det ble nå provisoriske løsninger for å finne undervisningsrom. Noen gikk en tid i kjelleren på Metodistkirken, og  noen i hagestuen hos familien Mauritzen i Admiral Cruys gate. Senere ble halvparten av elevene overført til Nylund skole og resten til Våland skole. Skolen sto ferdig gjenoppbygd i 1950.

En levende skildring av miljøet på skolen og i skolegården fra 1960- og 1970-årene kan man lese om i romanen Charles.



I 1995 ble skulpturen Skolemusikanten montert ved inngangspartiet til skolen. I januar 1998 startet en omfattende rehabilitering av Storhaug skole. Alle klasser har sitt eget klasserom, og i tillegg har skolen flere spesialrom og grupperom. I dag har skolen ca. 290 elever fordelt på 13 klasser fra 1. - 7. klasse. Det er ca. 35 ansatte. I SFO går det ca. 100 barn. Adressen til Storhaug skole er Sandeidgata 25.

Foto: Erling Jensen



Den samme klassen på tur til Dalsnuten i midten av 1960-årene.

Første rekke fra venstre: John Søndeland, Bjørn Egil Gjerde (1956-1989), Svein Søndenå, Helge Jensen, Helge Gjesteland, Atle Drivflaat, Tore Jan Landmark, Rein Moen, Alf Aarak.
Andre rekke fra venstre: Ole Geir Hamre, Dag Eigil Rusnes, Eivin One Pedersen
(1956-2012), Sverre Risa, Frode Fugelli, Pål Mauritzen (død), Olav Rolfsen, Einar Bjarne Bjørnsen, Erling Jensen, Gunnar Frøyland, Arild Hageskal, Sten Terje Guttormsen.
Bak fra venstre: Karl Svela, Svein Lasse Mauritzen og lærer Karl Olav Rye (1928-2008).

2018©Erling Jensen


Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com