Magnus Vigrestad
1887–1957


Billedhuggeren Magnus Vigrestad ble født 12. august 1887 i Stavanger. Han laget en rekke kjente statuer i byen. Blant disse er statuen av Alexander L. Kielland som står på Torget i Stavanger.

Da Vigrestad i 1917 vant konkurransen om å lage en statue av Alexander L. Kielland så fremtiden lys ut. Det var store forventninger til kunstneren. Han var stadig representert på utstillinger. Men det gikk ikke som ventet. Utallige problemer i forbindelse med Kielland-monumentet ble for mye for Vigrestad. Han ble skuffet, nedbrutt, motløs og bitter. Hans kreativitet ble svekket i en årrekke.

Statuen ble avduket søndag 6. mai 1928. Vigrestad hadde ikke fine nok klær til å kunne delta på avdukingen. Han fikk tilbud om å låne dress, men avslo med den begrunnelse at når han ikke var verdig til å komme i egne klær, så ville han heller holde seg borte.

Vigrestad var kjent for korrekt anatomi og naturtrohet. Han underviste mange elever, blant dem kunstmaler Reidar Berge. Han studerte ved Stavanger tekniske aftenskole fra 1903–1906 og ved Statens Kunstakademi under Christian Krohg og Gunnar Utsond.

I en periode arbeidet han som metallarbeider ved Stavanger Støberi & Dok sammen med faren, snekkerformann Asbjørn Vigrestad.

Magnus Vigrestad omkom da han ble påkjørt av en militær lastebil i krysset Lagårdsveien/Kirkegårdsveien 1. desember 1957. Han er gravlagt på Lagård gravlund.


Magnus Vigrestad med Barbarkvinnen i sitt atelier i 1914.


2018©Erling Jensen


Til hovedsiden


Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com