Sverre Ivan Larsen
(1925 - 1993)


Bildet ble tatt i 1987 av Guro Waksvik. 

Sverre Ivan Larsen ble født 5. desember 1925 i Stavanger. Han var sønn av Sylvia Larsen, og hans egentlige navn var Sverre Ingolf Larsen. Han begynte å male allerede da han var syv år gammel. Ivan bestemte seg for å bli kunstner da han var 17-18 år og så da Bruno Krauskopf sto og malte ved Hafrsfjord.

Ivan debuterte som kunstner i Malmö i 1955. Han tok utdannelsen ved Stavanger Tegneskole, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Han var ferdig utdannet i 1964. Han hadde også studiereiser til Finland, Frankrike, Tyskland, Spania og Italia. 

Han skildret Stavanger og omegn i mange og ekspressive farger. Bildene hans bærer tydelig preg av en kunstner som i den første tiden utforsket forskjellige teknikker. Ivan var en stor kolorist, god med fargene, men først og fremst en kunstner som fanget lyset. I 1940- og 1950-årene er husene det viktigste motivet i maleriene. Siden ble det lyset. De fleste i Stavanger forbinder Ivan med hans bybilder og jærlandskaper. Han var en svært produktiv kunstner. Sverre Ivan bodde i Arbeidergata 15 som er en sidegate til Pedersgata.

Motiv fra Arbeidergata

Ivan spilte også gitar. Han hadde en god stemme og ble undervist av den kjente svenske sangeren Birgit Nilsson. Nilsson oppmuntret Ivan til å fortsette, men han hadde ikke råd til så mange timer. Dermed forsvant drømmen om å bli sanger.

Da Ivan døde etterlot han seg rundt 800 bilder som hans eneste datter, operasangeren Marjatta Airas, overtok. Sverre Ivan døde 29. juli 1993 og ligger gravlagt på Lagård gravlund.

2015©Erling Jensen

Til hovedsiden


Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com