Erås museum


Erås museum. Foto: Erling Jensen

Erås museum ligger på den idylliske øya Fogn i Ryfylke. Museet ble etablert på privat initiativ av Malvin Sandanger og sønnen Anders. Her finnes gjenstander fra begynnelsen av 1700-tallet og helt til 1960-årene. Den eldste gjenstanden er faktisk mer enn 11 000 år gammel, et sidebein av en grønlandshval som ble funnet på Fogn i 1998.

Museet består av to bygninger. Et gammelt bolighus som ble bygd i 1918 på Sola ble revet og bygd opp igjen på Erås. Huset er innredet i gammel stil, og varmen fra gruva og stemningen i huset gir en følelsen av å være tilbake i svunnen tid. Det er oppført en låve på 60 kvadratmeter. Låven ble laget etter en gammel byggemetode der reisverket blir holdt oppe av bare trenagler.

Mesteparten av gjenstandene har museet fått i gave fra innbyggerne på Fogn, men også fra andre deler av landet har det blitt samlet inn gjenstander. Selvågstolene ble produsert på Fogn i 1880-årene og ble satt sammen av trenagler. Også en hjemmelaget vaskemaskin som ble laget på Fogn er med i samlingen.

Folk som vil ta en tur innom museet kan ta kontakt med Malvin. Han er ikke spesielt streng med åpningstidene, og han tar gjerne imot større grupper for omvisning. Hans e-post adresse er: malsanda@online.noLåven. Foto: Erling Jensen

    
En himmelseng, og en globus fra den gamle skolen på Fogn er noen av de tingene
man kan se på museet. Foto: Erling Jensen
2016©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com