Hotel Atlantic


Foto: Erling Jensen

Hotel Atlantic åpnet 13. mai 1952 som det største og mest moderne hotellet i Stavanger. Hotellet meldte seg inn i fagkjeden Inter Nor Hotels i 1983. I dag heter hotellet Radisson Blu Atlantic Hotel, og adressen er Olav V`s gt. 3, 4002 Stavanger.

Etter 2. verdenskrig var behovet stort for et moderne hotell i Stavanger. Sentrale personer i byens næringsliv og Stavanger kommune sto bak etableringen. Tomten ble gitt av Stavanger kommune. Hotellet holdt høy standard med internasjonale kjøkkensjefer og kontinental meny. Den første direktøren ved hotellet var Otto Fredrik Borchgrevink.

I spisesalen ble det lagt vekt på stilfull servering og underholdning. Verdensartister som Zarah Leander, Josephine Baker og Cliff Richard spilte her. Det ble også arrangert moteoppvisninger, veldelighetstilstelninger og temaaftener. I tillegg til at hotellet introduserte byens befolkning for en kontinental matkultur, bidro det til liberalisering av Stavangers restriktive alkohol- og skjenkepolitikk. Det var på Atlantic siddisene ble kjent med omgangsformene som knyttet seg til et uteliv - fra høytidelig feiring til en halvliter pils på kafeen.

Ettermiddagsteen i spisesalen hver lørdag var i 1950-årene et populært tilbud for byens kvinner. Cafè Alexander, også kalt Alliken (som også var kjælenavnet til Alexander L. Kielland), ble omtalt som byens viktigste møtested, med streng håndheving av spiseplikt og restriksjoner på alkoholserveringen.

I 1950- og 1960-årene arrangerte Liv Margrethe Rød danseskole for barn i Sal D. The Dansant var samlingssted for unge mennesker søndag ettermiddag fra kl. 17:00 til 19:00. Her var det dans til levende musikk og servering av te og wienerbrød. I dag er hotellets gjester hovedsaklig forretningsreisende, fritidsreisende og kurs- og konferansedeltakere.

Hotellet var opprinnelig ni etasjer med 105 gjesterom, bygd i betong i 1950-årenes rettlinjede, modernistiske formspråk. Hotellet ble påbygd med to nye etasjer i 1969 og hadde da 160 rom. Det ble utvidet med en ny høyblokk i 1980 mot sør med 88 rom og underjordisk parkeringsanlegg. For å gi plass til utvidelsen ble store deler av Tivolifjellet sprengt vekk.

Atlantic Hall
Konferansesalen Atlantic Hall ble innviet 22. april 1961. Her har det vært arrangert store ball, konserter, danse- arrangementer og juletrefester. Festsalen er også mye brukt til jubileumsmarkeringer. Atlantic Hall ble tegnet av arkitektene Helge Thams og Sven Nicolaysen. Kåre Gill var byggeleder. Selve hallen er 14.5 meter bred og 30 meter lang.

Restaurant Mortepumpen
Restauranten ble etablert 8. desember 1955. Navnet Mortepumpen fikk restauranten fra Stavangers eneste offentlige vannpumpe, som sto midt på Torget fram til 1866. Innredningen var særpreget, med kopier av husfasader fra Gamle Stavanger i tredjedels størrelse. Det ble kjøpt inn en håndpumpe fra Jæren som ble plassert ved et akvarium med levende fisk. Vannet ble via en lang rørledning pumpet direkte opp fra Vågen. Restauranten ble nedlagt 1. januar 2009.

Bus Stop Disco
Diskoteket åpnet 30. april 1980 i Hotel Atlantic sitt nybygg. Lokalet hadde plass til 120 gjester, og alders- grensen var 22 år. Mitt på gulvet sto en pensjonert rutebuss. 25. oktober 1980 ble en 17 år gammel gutt drept ved utgangen av diskoteket. Hendelsen førte til at styret i Hotel Atlantic bestemte at stedet skulle legges ned.

Alexander Pub
Puben ble etablert 29. april 1984. Tidligere navn var Restaurant Sjøhusloftet (1956-1973) og Restaurasjonen (1973-1984). Stedet har ca. 100 gjesteplasser.


God stemning på puben i 2009. Foto: Erling Jensen.

Følgende artikkel ble publisert i The Power of the one, som var en internavis for Radisson SAS Hotels, Stavanger. Artikkelen ble skrevet av Erling Jensen og publisert 4. mai 1999:

Alexander Pub 15 år
Alexander Pub ble etablert i 1984, nærmere bestemt i slutten av april. Behovet for en ny pub i Stavanger var absolutt tilstede på denne tiden. Vi var mange som så oss lei på at mye av tiden vi skulle bruke på sosialt samvær gikk bort i kø og atter kø. Den mest besøkte puben på den tiden trengte konkurranse, og det fikk den.

I de første månedene Alexander Pub var åpen, var det gjester i alle aldre, og det var gjester fra ulike miljøer, og det var vanskelig å få et inntrykk av hva slags pub dette skulle bli. Etterhvert ble puben formet og fikk sin egen personlighet, dette med god hjelp av blant annet Stein Johansen som var en meget bestemt bartender der han ruvet bak den lille provisoriske baren, som i tillegg var påsatt hjul.

Miljøet begynte å forme seg, og på denne tiden var det mange travinteresserte som besøkte puben. Ved utgangsdøren var det et stort rundt bord som ble kalt hestebordet, her satt gjengen og diskuterte travodds, Forus og Rex Rodney.

I 1987 ble Alexander Sjakklubb etablert. Hver torsdag var vi 15-20 mann som spilte sjakk og turnerte. Willy Luiten var bartender i puben og selv en flittig sjakkspiller, så det var naturlig at han ble valgt som formann i klubben. Anna Møller lærte seg sjakk i løpet av et par uker, og dermed hadde vi to bartendere med i klubben. Stein Johnsen valgte å spille golf istedet. Det var mange ulike meninger og like mange diskusjoner om hvorvidt sjakk egnet seg på en pub, men uansett så hadde vi det gøy og spilte sjakk hver torsdag i to år. På samme tidspunkt var det også blitt etablert bridgeklubb, og de fikk benytte det lille rommet i kjelleren.

Puben fikk også eget piano, ikke hvilket som helst piano, men et digert instrument som spilte av seg selv. Det var lagt inn trommer, triangel, trekkspill og andre instrumenter som man kunne se gjennom et glass i pianoet. Men pianoet fungerte kun hvis man la på danske kroner, men vi hadde jo Anna...

At pianoet forsvant var helt greit, men at kongestolen forsvant blir vel aldri helt tilgitt. Det var sofa på den ene siden av stambordet, og så hadde vi kongestolen på den andre siden, i den stolen hadde kong Olav V sittet, og det var stort.

Nattklubben Cobra ble av noen omtalt som slangekafeèn, og dermed var det naturlig at Pub Alexander fikk sitt eget kallenavn, og det ble selvfølgelig Trappekafèen.

For noen år siden var puben i ferd med å dø! Da vi kom inn for å sloss om kongestolen og få oss en liten oppkvikker, fikk vi sjokk! Sofaen var borte, kongestolen var forduftet, men ikke nok med det, hele veggen var borte! Puben var blitt dobbelt så stor, det ble laget maritimt miljø og fin utsikt mot Breiavatnet. Dette var en vond tid, men etter et år hvor puben var i ferd med å ta sitt siste åndedrag, kom veggen på plass igjen. Vi var mange som ble glade når veggen ble gjenreist, og den ble umiddelbart døpt Berlinmuren.

Det ble nå også underholdning torsdag, fredag og lørdag. Ulike artister spilte på det nylig innsatte Yamaha-flygelet og skapte god stemning i puben. Flygelet og underholdningen er en saga blott, men vi har fremdeles et gammelt piano og Henry. Mange av de ansatt ved Rogaland Teater har også bidratt med sitt nærvær, noe som igjen har ført til at mange omtaler puben som kjendisplassen.

Stamgjestene har nå fått eget bord som er reservert hele døgnet, dette setter vi stor pris på. Hvorfor bordet blir kalt IQ-bordet kan man bare spekulere i. Er det for at vi liker å diskutere så mange ting, eller er det fordi vi kan si så utrolig mye dumt? Uansett vi har eget bord, vi har eget gulvteppe, og vi har våre egne unoter. Vi trives på puben, dette er en plass hvor vi får god service (kan variere etter humøret), og vi har et godt forhold til de bak baren.

Etter mange år er også «tv-krigen» ferdig, en stor takk til Brit Madsen! Når Brit begynte i puben, var det mange som lurte på om dette var konen til Ove Madsen. Ove blir nå regnet som veteran bak bardisken, og når han sier nei, så er det nei!

Jeg vil samtidig gratulere puben med 15-års dagen og håper at de neste 15 årene vil bli like bra!

Erling JensenI 2015 ble det bestemt at hotellet skal bygges om. Det vil bli et nybygg mellom Atlantic- og St. Olavsdelen. Nybygget vil inneholde bl. a. ny resepsjon og lobby. Arkitekt og byantikvar har samarbeidet tett om prosjektet. Ombyggingen vil være avsluttet i 2018. Tivolifjellet skal anlegges med bed, trær, busker, plen og tilpassete benker.


Hotellet 16. desember 2016. Foto: Erling Jensen.

2017©Erling Jensen

Kilde: Stavanger byleksikon. 2008. Wigerstrand Forlag, Stavanger.


Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com