Ringpermer eller bok?
Skrevet 22. januar 2009.

Fire pils og en pizza... Nei, fire pils og en gammel gitar. Egentlig så begynte det hele med at jeg samlet notater og informasjon om gitarens historie. Deretter fortsatte det med akkorder og grep, skalaer for solospill, tabulatur, og alt man trengte å vite for å kunne spille i band. Det ble mange A4-ark med øl og pizzaflekker til slutt.

Skal jeg kjøpe ringpermer eller gi ut bok? tenkte jeg. Valget ble enkelt, alt blir enkelt når jeg har drukket fire pils, så dermed ble det bestemt at bok skal det bli. I løpet av et år var manuset ferdig, så nå var det bare å få boken utgitt. Trodde jeg... Det ble ikke så enkelt som jeg først antok, å skrive manus gikk greit, men å få forlagene til å anta manuset var noe annet. Jeg ble lei av pizza og å vente på svar, så jeg ga ut boken på eget forlag. «Vis meg din gitar -og jeg skal si deg hvem du er!» ble utgitt på eget forlag. 175 sider i A4 format, trykket i 1000 eksemplarer. Enkelt? Nei, mye arbeid men kjekt likevel. Markedsføringen av boken gikk via internett og telefax, enkelt og greit.

Etter noen år samlet deg seg atter en gang A4 ark med notater, men uten pizzaflekker denne gangen. Og som tidligere så kom følgende problemstilling: Skal jeg kjøpe ringpermer eller gi ut bok? Denne gangen inneholdt notatene informasjon om dampskip, skipsredere, verftsindustrien og lokalhistorie. Beslutningen denne gang ble tatt uten gitar og fire pils, bok skal det bli. Men denne gangen ble det ikke så enkelt, jeg hadde ikke kapital til å gi ut boken selv. Og verre syntes jeg situasjonen ble med tanke på å vente på svar fra de ulike forlagene. Jeg var faktisk på vei til butikken for å kjøpe ringpermer, noe som hadde betydd døden for bokprosjektet. Heldigvis kjøpte jeg fire pils istedet, pluss frimerker for å kunne sende manuset til forlaget. Denne gangen kom svaret kjapt, og det ble positivt!

Manuset ble antatt og kontrakten skrevet med forlaget. Hipp, hipp, hurra! Alt er såååå enkelt. Trodde jeg... Boken ble utgitt og jeg ble fornøyd både med boken og samarbeidet med forlaget. Men nå er det plutselig ikke så enkelt lenger... En reportasje over to hele sider i Stavanger Aftenblad om bokutgivelsen fikk meg til å skjelve i knærne. Og da jeg var på direktesending i NRK-Rogalands radio og skulle svare på spørsmål om skipsindustrien fra 1851 til 1931 fant jeg ut at ting plutselig ble vanskelig. Mitt tredje manus er også antatt, så nå har jeg kastet meg ut i forfatterrollen enten jeg liker det eller ikke. Og på toppen av det hele så oppsøker jeg herved løvens hule og blogger om mitt forfatterskap, uten fire pils og en gammel gitar. Enkelt? Nei!

2009©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com