En hyllest til kvinnekampen

Tekst: Erling Jensen - 8. mars 2015
I dag tømmer jeg støvsugeren selv og bøyer meg i støvet for Norges kvinner. Kvinnekjønnet her i landet står som selve symbolet på riktig kosthold og et liv i fred og harmoni. Kvinnene med sine morsinstinkt og gode hensikter har gitt oss alle en bedre hverdag.

Den tyske feministiske sosialisten Clara Zetkin tok iniativet til kvinnedagen allerede i 1910. I Norge ble kvinne- dagen markert første gang i 1915, da Aleksandra Kollontaj fra Russland talte ved et fredsmøte i Oslo. Samme året ble 370 bedrifter etablert i Stavanger, og disse sysselsatte 7328 årsverk. Antakelig ble samtlige av disse bedriftene etablert og drevet av allerede utslitte kvinner. Det er ingen tvil om at behovet for en kvinnekamp i Norge den gangen var sterkt. Å bli født som kvinne var litt av en utfordring.

Som liten jobbet hun i fjøset fra morgen til kveld. Da hun nærmet seg puberteten ble hun kastet ut hjemmefra og sendt til nærmeste tettsted eller by for å jobbe som tjenestepike. Et krevende og lavtlønnet yrke som kunne ta knekken på selv den sterkeste mann. Men som oftest ble kvinnen gift før hun gikk helt til grunne, og da som regel med en gammel mannsgris. Hun fødte ca. 10-15 barn, noe som var vanlig på den tiden. I tillegg til å ta vare på barn og mann jobbet hun 12 timers-dag på hermetikkfabrikk. Pengene hun tjente tok mannen, og disse brukte han på brennevin og løsslupne tøser.


Mannens latskap, umoral og kyniske holdninger overfor kvinnen skapte selvfølgelig et hat som har gått igjen i generasjoner. Bak enhver mann står en sterk kvinne, heter det. Selvfølgelig, alle menn har en mor. Og for å føde en potensiell håpløs mann kreves en sterk kvinne.

                        
En av årets paroler i Stavanger er: «Menns vold mot kvinner er samfunnets ansvar». Er det også samfunnets ansvar når kvinner utøver vold mot menn? Absolutt ikke, blir det utøvet vold mot mannen så er det selvfølgelig hans egen feil. Han får som fortjent etter å ha kuet kvinnen siden tidenes morgen.

Igjen vil jeg gratulere alle kvinner med kvinnedagen. Måtte deres kamp for rettferdighet og frigjøring lykkes. Jeg avlutter med presten og dikteren Christian Richardt sine ord:

Kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder!
Da er livet ei så svært, døden ikke heller.2016©Erling Jensen


Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com