Aprilspøk


Tekst: Erling Jensen
Opprinnelsen til dagens aprilspøk er omdiskutert, men mye tyder på at vår form stammer fra Frankrike. Skikken skriver seg helt tilbake til 1500-tallet.

Frankrike gikk da som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. Som alltid når man innfører nye systemer var det noen etternølere som valgte å holde seg til det gamle. De som fortsatte å bruke den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet Poisson d'Avril, eller aprilfisk. Å gi noen aprilfisken var franskemennenes aprilspøk og gikk ut på å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret.

Det var ikke en aprilfisk men en syk laks en hobbyfisker fra Odda trodde han så i vannkanten 1. april 2004. Ved nærmere ettersyn viste det seg å være en krokodille som koste seg i vannet i Eitrheimsvågen. Norzink slapp ut mye varmt vann på dette stedet, så krokodillen følte seg nok hjemme. Det ble spekulert i om den var blitt ført med golfstrømmen eller om det var mannskapet på et utenlandsk skip som hadde dumpet husdyret sitt. Det ble fortalt at krokodillen ble holdt i sjakk med et digert stålrør da Haugesunds Avis kom til stedet, men uheldigvis så forsvant den ut i sjøen igjen og ble borte. Spøken resulterte i at mange skuelystne samlet seg på stedet, i håp om å få øye på den uvanlige gjesten.

I 1969 fikk Haugesund en ny, men problemfull skulptur i gave. Myndighetene ville at byens voksne befolkning skulle få se skulpturen før det ble tatt en avgjørelse om den skulle vises offentlig. Det var 16-års aldersgrense for å se skulpturen, så det var nok en delikat sak som gjorde at skulpturen var problemfull. Kunstverket var plassert i kommunens garasje i Sørhauggata hvor man kunne se den. Ved skulpturen lå det sedler trykket med «Ja» og «Nei» som man skulle legge i en sprekk i en kasse. Således kunne man være med på å avgjøre om skulpturen egnet seg for offentlig oppstillelse. Uten sammenligning forøvrig, så kunne man i 1986 fortelle at Amanda fra Haugesund ikke var noen fantasifigur. Hun levde i beste velgående i Kansas i USA og bar navnet Mrs. Amanda Davidson Blackenbeyer.

Enkelte aprilspøker kan være ganske usannsynlige, som denne fra 1974: "Haugesundsområdet er et enormt psykisk energisenter. Fantastisk, sier Uri Geller, som bøyde tårnet på Steinsfjellet"
Vinmonopolet har vel blitt utsatt for mest spøker opp gjennom årene, men utrolig nok så går folk fremdeles fem på. I 1978 tilbød Vinmonopolet i Haugesund rabatt på norskproduserte varer. Spøken var ikke særlig kreativ, men det hjalp da avisen i tillegg skrev at engelske fotballspillere fra Vard og Haugar skulle orientere om skotsk whisky og engelsk gin.

En aprilspøk er vanligvis vennskapelig og ikke alvorlig ment, men noen ganger kan den få sinnene i kok. Det var mange som irriterte seg over skattelistene som ble lagt ut i media hvert år, og det var kanskje dette som skapte ideen til spøken som fikk bøndene til å reagere. Meldingen gikk ut på at staten planla å opprette et subsidieringsregister for bønder. Registeret skulle plasseres i Brønnøysund og ville få navnet Statens Overføringsregister. Alle opplysninger i registeret ville bli tilgjengelig for publikum. Og som kjent, så er det ikke alt som tåler dagen lys.

Det skapte også harme da NRK-Rogaland kunne melde at det kun ville bli spilt musikk som var yngre enn fem år i hele 2008. Dette var radiokanalens bidrag til kulturhovedstadsåret, og lokale sanger som Tore Tang og Tir n'a Noir ville ikke bli spilt mer. Dette ble gjort for å gi et løft til unge og fremadstormende musikere i fylket. Jan Høiland mente at dette var en skandale, og kunne knapt tro at denne avgjørelsen ble tatt i Stavanger. Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland ble imidlertid spart for aldersgrensen, da deres musikk kunne bli brukt i morgenandakten.

Da Bryne Handelsforening skulle lage ny profil for Brynebyen, brukte de logoen for et kjent utenlandsk alkoholmerke som mal. «Profilen er selvsagt preget av den viktigste næringsmessige hendelse i Bryne siden krigen, nemlig etableringen av vinmonopol» kunne lederen i foreningen fortelle. Profileringen av Bryne skulle også inneholde teksten «Bryne, byen med eget pol». Også slagordene «Slutt på lange polferder» og «Nå flasker det seg for Bryne» ble vurdert.

2015©Erling Jensen

Innholdet og designet på disse sidene er beskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett.

E-post: erlingpost@gmail.com